srijeda, 27. siječnja 2016.

NAJBOLJE KNEDLE OD KROMPIRA U DVIJE VRSTE


Sastojci
Za knedle:
900 g krumpira
3 žumanjka
prstohvat soli
75 g Gussnela Dolcela
50 g rastopljenog maslaca
Za slatku verziju:
2 žličice šećera u prahu
1 štapić vanilije
3 vrećice Vanilin šećera Dolcela
Za umak od šljiva:
500 g šljiva



70-100 g šećera
200 ml crnog vina
1 Vanilin šećer Dolcela
1 štapić Cimeta u kori Podravka
1 žlica Gussnela Dolcela
Za posluživanje:
100 g maslaca
80 g krušnih mrvica
1 žlica šećera
3 Vanilin šećera Dolcela
1 žlica Cimeta mljevenog Podravka

Priprema
1. Krumpir operite i skuhajte u ljusci. Kuhane krumpire ogulite i posložite u vatrostalnu
posudu.
2. Stavite u zagrijanu pećnicu na 150 °C (koju potom isključite) i pustite 15-ak minuta da
se ”isparavaju”. Ovaj dio pomaže da krumpir izgubi što više tekućine koju je pokupio
tijekom kuhanja, što čini knedle rastresitima.
3. Zatim krumpir izvadite i protisnite kroz prešu krumpira. Ako je nemate, koristite običnu
spravu za gnječenje krumpira (ali radite jedan po jedan krumpir, ne sve odjednom), ne
smije biti komadića, pire mora biti jednoličan i kremast.
4. Žumanjke lagano razmutite i dodajte pireu. Zatim posolite te dodajte prosijani Gussnel
i rastopljeni maslac. Sve temeljito izmiješajte da se dobije jednolična smjesa. U ovom
dijelu ovisno o verziji koju radite dodajte i dodatne sastojke. Za slatke šećer, vaniliju i
vanilin šećer, a za slane sol i muškatni orašćić.



5. Dobiveno tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i oblikujte valjak debljine
otprilike 5 cm. Nožem podijelite na 14 komada.
6. Vlažnim rukama oblikujte kuglice.
7. U veću posudu stavite vodu da zakipi, spustite jednu po jednu knedlu (prvo pola, pa
onda drugu polovicu, ne sve odjednom) i smanjite temperaturu. Voda ne smije jako
kuhati, već lagano ključati. Kuhati 10-15 minuta, a gotove su kad isplivaju na površinu.
8. Kuhane knedle izvadite šupljikavom žlicom i slažite na pladanj. Ovisno o namjeni,
servirajte u slatkoj ili slanoj verziji.
Umak od šljiva:
1. Šljive operite, očistite od koštica i ostavite u polovicama. Šećer stavite u posudu s
debljim dnom i zagrijavajte da se napravi karamel. Zalijte vinom ili sokom od višanja.
2. Miješajte da se šećer potpuno otopi. Dodajte vanilin šećer, cimet i šljive. Sve zajedno
kuhajte oko 5 minuta.
3. Cimet izvadite, a Gussnel razmutite u malo hladne vode te dodajte umaku. Kratko
miješajte dok se umak ne zgusne.
4. Za slatke knedle možete ih umiješati u popečene krušne mrvice. Potrebno je rastopiti
maslac u tavi, dodati krušne mrvice, šećer, vanilin šećer i cimet. Miješajte dok mrvice
ne dobiju zlatnu boju.
Posluživanje
Na tanjur stavite umak od šljiva, zatim knedle i sve pospite šećerom.
Savjet
Za knedle je bitno da koristite vrstu krumpira koja je brašnaste strukture i sadrži veliki
postotak škroba te ne ”pije” puno vode prilikom kuhanja.

0 komentari