petak, 29. siječnja 2016.

SARMA MUŽ MI JE REKAO DA JE OVA SARMA NAJBOLJA KOJU JE IKADA JEO


Sarma - samo to je dovoljno reći.
 Sastojci
    2 glavice kiselog kupusa
    1 kg mljevenog mesa
    300 g riže
    150 g suhog mesa
    2 mrkve
    1 mala glavica crvenog luka
    Vegeta
    biber


   so
    ZAPRŠKA:
    50 ml ulja
    1 supena kašika brašna
    1 čajna kašika paradajz sosa
    1 čajna kašika aleve paprike
    ILI:
    25 ml vode
    1 supena kašika brašna
    2 čajne kašike aleve paprike

Priprema
    1.
    Očistiti i oprati rižu. Sitno isjeckati luk. Mrkvu izrezati na kockice.
    2.
    U posudu staviti meso, rižu, luk i mrkvu, pobiberiti, dodati malo Vegete i vrlo malo soli (nikad ne soliti puno, jer kupus i meso su dovoljno slani).
    Odnedavno praktikujem dosipanje jednog decilitra tople vode u ovu smjesu, jer mi tako sarma bude finija, i meso razabranije i mekše.
    3.
    Odvojiti list po list kiselog kupusa. Sa svakog lista pažljivo nožem skinuti debele žile - a njih redati po dnu NENAULJENE šerpe.
    4.
    Na svaki list kupusa staviti uvršatu supenu kašiku punjenja.
    Preklopiti punjenje kupusom s lijeve i s desne strane i zarolati.
    ILI
    Samo zarolati bez preklapanja, pa ostatak lista utisnuti prstom s jedne i s druge strane.
    5.
    Sarme redati u šerpu, zbijene jednu uz drugu. U svaki red ubaciti komad suhog mesa; najbolje između sarmi.


   6.
    Pritisnuti sarmu tanjirom. U drugoj šerpi prokuhati vodu, pa preliti sarmu. Neka nivo vode ne prelazi rubove tanjira.
    7.
    Ostaviti da voda prokuha - čim se to desi, smanjiti temperaturu i kuhati sarmu 1h vremena.
    8.
    Nakon sat vremena, napraviti zapršku. U tavi ugrijati ulje, pa skloniti s ringle. Neprestano miješajući, dodati brašno, paradajz sos i alevu papriku. Vratiti tavu na ringlu i miješati zapršku minutu, dvije.
    ILI
    U čaši dobro promiješati supenu kašiku brašna i dvije čajne kašike aleve paprike s 25 ml vode.
    9.
    Oprezno skloniti tanjir iz šerpe. Preliti sarmu zaprškom i promiješati koliko možete.
    10.
    Vratiti tanjir i ostaviti sarmu da se kuha još 1h vremena na najnižoj temperaturi.

Posluživanje
Sa pavlakom ili bez, sarma je fenomenalna.

0 komentari