četvrtak, 28. siječnja 2016.

SOČNA I HRSKAVA PITA SA SIROM


još topla je nestala, kao vjetrom odnesena
 Sastojci
    potrebno je
    500 g tankih kora za pite
    5oo g sitnog sira
    3 kom jaja
    1 dl kisele pavlake


 
 1 dl mlijeka
    3 kašike ulja
    100 g putera
    1 dl neutralne pavlake
    po potrebi so susam
Priprema
    1.
    Izmiješati sir, jaja, mlijeko, kiselu pavlaku i ulje. Puter otopiti pa izmiješati sa neutralnom pavlakom.
    2.
    U pleh 25 x 35 cm prekriven papirom za pečenje staviti jednu koru.
    3.


 
 Drugu koru koja je veća (moje su 35 x 35 cm) zgužvati na veličinu pleha i poprskati smjesom od putera
    4.
    Treću koru zgužvati i premazati smjesom od sira.
    Ponavljati postupak, svaka se kora izgužva, jedna se premazuje smjesom od putera, druga smjesom od sira.
    5.
    Zadnju koru premazati bilo kojom smjesom, šta ostane i posuti susamom. Peći na 200 C da fino porumeni.
Posluživanje
Pita se može peći i u malo manjem plehu, a može i u okruglom oko 28 cm.

0 komentari