nedjelja, 7. veljače 2016.

ODLIČNA VOĆNA KREMŠNITA S VIŠNJAMA


POTREBNO:
pakiranje lisnatog tijesta (2 komada) ili 2 pakiranja već razavaljanog lisnatog tijesta
Za žutu kremu:
6 jaja
1 l mlijeka
250 g šećera
1 puding od vanilije
4 vrhom pune žlice gustina2 vanilin šećera
Voćna kremšnita sa višnjamaZa kremu od višanja:

450 g zamrznutih višanja
200 g šećera
1 puding od vanilije
150 ml vode
PRIPREMA:
Lisnato tijesto odmrznuti i razvući valjkom na veličinu lima za pečenje (moj lim je veličine 38×26 cm). Ispeći posebno, jednu po jednu koru. Kore treba razvaljati malo veće od veličina lima u kojem ćete pripremiti kremšnite jer će se kora prilikom pečenja skupiti i napuhati. Kako se kora ne bi previše napuhala izbockajte ju vilicom na više mjesta. Kore peći na papiru za pečenje.
Za kremu od višanja višnje zakuhati sa vodom i šećerom. Kada zavri, umiješati puding koji treba razmutiti pjenjačom sa cca 30ml vode. Kuhati uz miješanje nekoliko minuta. Krema je gotova kad postane jednolično sjajna i kompaktna. Još vrućim nadjevom od višanja premazati pripremljenu pečenu koru lisnatog tijesta unutar lima.Za žutu kremu odvojiti bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke miksati dok ne ostanu potpuno čvrsti snijeg. Tada dodati polovicu šećera i miksati dok ne postanu sjajni pa posremiti u hladnjak dok kuhate ostatak kreme. Potom miksati žumanjke sa preostalom polovicom šećera dok ne postanu potpuno pjenasti i svjetlo žuti, dodati tada puding, vanilin šećer, gustin i 5-6 žlica mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhati, pa u kipuće ukuhati smjesu od žumanjaka. Kuhati uz neprestano miješanje 6-8 minuta. Kada se krema skuha i zgusne umiješati u nju, dok je još vruća snijeg od bjelanjaka i dobro sve promiješati pjenjačom. Žutom kremom odmah preliti sloj nadjeva od višanja.
Preostalu pečenu koru lisnatog tijesta izmrviti rukama i posipati po još vrućoj kremi. Ako tako više volite, koru ne morate mrviti nego je tako cijelu ili izrezanu na kocke stavite preko kreme. Meni osobno ta gornja lisnata kora uvijek ide na živce jer se kremšnita tada teško jede i jer je koru nemoguća misija prerezati vilicom pa u usta staviti u istom zalogaju i kremu i koru. Možda sam sitničava, ali eto, ne volim to (a ni moji klinci) pa sam se dosjetila da koru jednostavno izmrvim. Puno bolje, jednostavnije i praktičnije �� Kremšnite hladiti najprije na sobnoj temperaturi, a potom u hladnjaku.
Poslužiti rezano na kocke posipano sa malo šećera u prahu. Dobar tek!

0 komentari