četvrtak, 4. veljače 2016.

PUNJENI KROMPIR SA MESOM I GLJIVAMA


Ovo bi mogao biti još jedan od onih…2 u 1 recepata. Imamo prilog (krompir) a imamo i meso. Ako želite, možete i neku salaticu servirati uz to ako ne…i ne morate.

SASTOJCI
12 – 14 krompira srednje veličine ravnih površina
3 srednje glavice crnog luka
300 gr svežih gljiva
1/2 kg mlevenog mesa
3 kašikice peršunovog lista
1 ravna kašikica soli
1/2 kašikice bibera
ulje



za preliv
125 gr maslaca
60 gr brašna
1/2 l mleka (od čega pola toplog)
1/2 kašikice soli
100 gr kačkavalja
2 dcl kisele pavlake



PRIPREMA
Oljušteni krompir stavimo u provrlu vodu. Obarimo ga u slanoj vodi 5 minuta. Ostavimo ga u cetki da se dobro ocedi.

Crni luk sitno iseckamo i dinstamo ga na malo ulja.
Gljive očistimo, operemo i narežemo (ili narendamo) na listiće. Dodamo ih na udinstani luk. Zajedno dinstamo dok gljive ne omekšaju i puste vodu. Dodamo mleveno meso. Sve zajedno dinstamo još malo (dok meso ne bude gotovo).

Za to vreme, prepolovimo uzdužno krompir, izdubimo ga i usput – povremeno mešamo meso da ne zagori :) .
Kada je meso gotovo, dodamo so, biber, iseckan peršunov list i skinemo sa vatre.

Krompir punimo masom koju smo pripremili. Slažemo ga u dobro podmazanu tepsiju, podlijemo sa malo vode i pečemo 30 minuta na 180°C.

Priprema preliva
Pred kraj pečenja, za preliv – maslac zagrejemo, dodamo brašno, so, umešamo, razredimo sa hladnim mlekom i pazimo da ne bude grudvica, dodamo ostatak mleka koje smo prethodno stavili da provre, stalno mešajući. Kuvamo da se zgusne, takodje stalno mešajući.

Kada se zgusne, sklonimo sa vatre. Umešamo pavlaku i narendani kačkavalj.
Prelijemo sa ovim krompir i vratimo ga da se zapeče na 200°C dok ne porumeni.

0 komentari